RIPORTOK

Mikor elindult a weboldal, tudtam már előre, hogy az oldalt megcsinálni az inkább lesz egy kicsit régészet, és egy kicsit nyomozómunka, mint informatika. Úgy kezdtük, mint a Primo esetén. Weboldal, vendégkönyv, levlista, majd kutatás azok után, akik érdeklődtek régen vagy most a TVC után. Így sikerült telefonon elérni a DOS emulátor íróját is, Tóth Lászlót, aki már azóta csatlakozott hozzánk. Ezen felbuzdulva gondoltam arra, hogy fel kell kutatnunk a további "nagy öregeket", a TVC korszak akkori hőseit, akik a TVC fénykorában, annak jobb programellátásáért, akik a legismertebbek voltak. Megpróbálni őket bevonni a weboldal készítésébe, de egy riportot mindenképpen készíteni velük.

Következzenek tehát a riportok:

Kókai László (Laci Soft,Buddha Softhouse,Black Star Software)
Bertók Zsolt (BerySoft,SiL)
Vindics István (STV)
Takács Béla
Csontos András
Golubeff Róbert
Lénárt Attila

Kókai László (Laci Soft,Buddha Softhouse,Black Star Software)

-Hogyan kerültél kapcsolatba a számítógépekkel?

1983 vagy 84 tájékán lehetett, hogy az iskolánkban (Biatorbágyi Általános Iskola) új technika tanár (Varga András tanár úr, az ég áldja) kezdte meg a  működését, ő indított egy számítástechnikai szakkört ahová én is jelentkeztem. Az iskolának ekkor még nem volt számítógépe, így könyvből,  papíron kezdtük tanulni a basic, majd kicsit később a Z80 assembly programozást. Később lett egy HT1080-Z majd Commodore 16 és Plus-4 amelyekre bőszen fejlesztettük a különböző kis oktató/játék programokat.

-Milyen 8 bites gépeid voltak?

Saját tulajdonomban csak egy Videoton TV Computer volt. Baráti körben, iskolában használtam C64-et, Spectrumot, C16-ot, Plust-4-et, HT-t, Enterprise-t is.

-Hogy kötöttél ki a TV Computernél?

Mivel számítástechnikai programozó szakmát választottam és a tanulmányaimat a Hámán Kató Közgazdasági Szakközépiskolában folytattam,  szükség volt egy gépre amin tanulhatok, így ballagásomra kaptam a TVC-t (1986-ban). Tetszett a masina, a Bit-Let tesztjein is jókat írtak róla és bár nem volt olcsó, de még mindig a legolcsóbbak között volt (ha jól emlékszem 12.000 forint környékén lehetett kapni).

-Milyen programokat készítettél, konvertáltál?

Elég sok programot készítettem, mivel ugye program az nem nagyon volt szegény TVC-re, így magad uram, ha szolgád nincsen alapon, ha szükségem volt valamire, akkor azt nekem kellett elkészíteni (ekkor még nem ismertem a TVC Klubot :).
Első programjaim egyike egy primitív kis monitor program volt, amivel assemblyben lehetett programozni a neve ha jól emlékszem a fantáziadús SuperMon volt :)
Néhány talán ismertebb munkánk:
- Freddie Mercury "demo" II-III- a képet magát nem én készítettem, csak a digitalizálást illetve a színek zenére történő váltogatását készítettem (ez talán a III-as, a II-es van fent az emulátor oldalon, abban csak a "zene" van)
- A TVC 2. szexoktató programja (aka. Sexshow) (f17) A képek egy c64 programból valók, én csak a c64-tvc képkonvertert és az áthozatalt oldottam meg (a Spectloaderrel)
- Samantha Fox's Strip (Szintén a c64 képkonverter és spectloader segítségével)
- Dinosaurus Rex - egy Robur/Galaktika illusztrációt gépesítettem, nem túl okos megoldással :)
- Spectloader
- Hangdigitalizáló (A Freddie demo ezzel készült, nem tudom, hogy ez az a verzió-e ami fent van az emulátor oldalán...)
- Auto Mania (Széplaky Studio javította és másolta, az eredetit én készítettem valami Spectrum játék nyomán :)))
- Relatív Plot (Relatív koordináta) basic kiegészítés
- SuperMon 1.5 (gépi kódú programozáshoz)
- Karakterek (ez egy karakterkészlet átdefiniáló program volt, Barosi Misi munkája)
- Rajzoló (nem azonos az ilyen néven az emulátor oldalán fent lévő proggival)
- Examiner (erre már nem is emlékszem, ha előkerül a gépem megnézem)
- Képcsere rutin
- ZX Printer illesztőprogram (Barosi Misivel közösen, az általa készített áramkörhöz)
- Csináltunk valami diszkófény vezérlést is, nem tudom milyen állapotban volt a végére a program, talán Zoli emlékszik rá :)
- Falcon Patrol (sosem készült el teljesen, a kegyelemdöfést Takács Béla Őrjárat programja adta neki, az övé működik, a miénk viszont szebb lett volna (a c64-es verzió grafikáival sokat kellett piszmogni, az irányítás működött, de ütközésellenőrzés már nem volt benne :)

 "Törések", módosítások:
- Star Trek - grafikai megjelenítését turbóztam fel, kis assemblyvel
- C64 Loader
- Hamburger

-Melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb, és miért?

 A Spectloader-re és a C64 képkonverterre. Mindkettő 100% assemblyben készült elég sok munkám feküdt benne és hasznos cuccok voltak, nélküle nem lett volna Samanta Fox Strip és Sex Show :))

 -Hogyan foglalnád össze azt TVC-s korszakát az életednek?

 Nagyon aktív és kreatív korszaka volt ez az életemnek, igaz minden szabadidőmet erre áldoztam fel, de megérte minden perce. Elképesztő mennyiségű tudást szedtem fel azalatt a 3-4 év alatt amíg tartott. A közösség is igen aktív volt (Klub, levelező és programcsere partnerek, Komputer karácsonyok), mindenki megosztott mindent a másikkal...

-Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb élményed a TVC-vel kapcsolatosan?

 Kellemes élményem a programozás/alkotás öröme volt. Kellemetlen élményem csak a sorozatos tápegység meghibásodások voltak :)

-Mi az ami érdekel jelenleg? Mivel foglalkozol most?

 Jelenleg vezető fejlesztő vagyok egy callcenter/crm alkalmazásokat fejlesztő cégnél, a webes és adatbázis technológiák érdekelnek/foglalkoztatnak elsősorban, és persze a nyílt forrás közössége, linux, bsd és társai.

-Foglalkozol-e még TVC-vel?

 Az emulátorban nosztalgiázok, illetve most kutatom, hová is keveredett el a gépem, de már régen nem foglalkozom vele a középiskola végével a TVC korszak is lezárult az életemben. Sajnos.

És a Buddhasoft specifikus kérdések:
-Írnál néhány szót a Queen demóról,

 A Queen demo úgy született, hogy a Klubban a kezeim közé került a Freddie kép, de nem csinált semmit azon kívül, hogy kirajzolta a képet. Én abban az időben éppen egy hangdigitalizálón dolgozgattam (a spectloader kapcsán mélyen beleástam magam a kazettás betöltés rejtelmeibe, így a hang digitalizálás magnóról egy pozitív mellékhatása volt a spectloadernek), innen jött az ötlet, hogy fel kéne dobni a statikus képet egy kis zenével...
Ez lett a F.M. II, aztán amikor a rasztermegszakításokkal játszottam, akkor született meg a III-as verzió, ebben a színpalettát cserélgettem a zene ütemére, legalábbis ha jól emlékszem :)

-... és a Spectloaderről?
(A Queen demó egyébként az egyik kedvencem, nagy rajongója vagyok.)

 A Spectloadert az inspirálta, hogy C64-ről szerettem volna képeket (szex képeket természetesen :) áthozni tvc-re. C64-ről spectrumra már sikerült átvinni az anyagot, de onnan nem volt átjárás. Mivel a proci azonos volt és akkortájt már megvolt az Operációs rendszer és TVC ROM könyv, a Z80 assembly pedig elég jól ment akkoriban, így belevágtam a betöltő megírásába.

-A Black Star Software név honnan jött, az a Buddhasoft előzménye?

 Amikor még magányos harcosként kódolgattam TVC-n a Laci Soft majd később a Black Star Software nevet használtam a műveimben, nagy scifi rajongó voltam/vagyok és a Laci Soft elég béna név volt, így találtam ki a Black Star-t (nem mintha ez sokkal jobb név lenne, de akkoriban tetszett :)

 A BuddhaSoft Zoli ötlete volt, igaziból Buddha Softhouse volt a nevünk, négy "tagot" számlált a csapat, Zoli, Misi, Robi és jómagam alkottuk a tagságot. Misi TVC-s volt szintén, hardware és software témában is erős volt, Zoli Spectrumosként a játékokat és mindenféle őrült hardware-t szolgáltatta (hőpapíros nyomtató pl.) Robi az univerzális programforrás
volt, c64-től Spectrumig...

 

Bertók Zsolt (BerySoft,SiL)

Magamról talán annyi érdekeset tudok mondani, hogy azóta is számítástechnikával foglalkozom. Többnyire ügyvitel rendszereket programozok, vagy webes fejlesztéseket végzek. De készítettem mesés, játékos oktatóprogramokat kicsiknek, ami egy nagyon hálás munka volt. Valamint a Demoscene nevű nemzetközi underground alkotóközösségnek is tagja vagyok, aminek keretében többnyire számítógépes zenéket, grafikákat, és demokat/introkat (amik a játékprogramok és animációk látványvilágához közeli, zenés, realtime futó "klippek", amik a látványos effektekről szólnak zenére időzítve) hozunk létre (bővebben: www.scene.hu). TVC óta kizárólag PC platformon dolgozom és hobbizok.

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítógépekkel?

Azt hiszem, mint oly' sokan, én is játszani szerettem volna. :) De sajnos - vagy szerencsére? - mindig rossz gépet szereztem be ehhez, amiknek kicsi volt a programellátottsága a játékok terén. Így magam kezdtem játékokat írni.

Milyen 8 bites gépeid voltak?

Egy ZX-81-el kezdtem, 14 évesen, amivel csak a BASIC-ig jutottam, de aztán jött a TVC bő egy évvel később, és a kényszer bevitt a gépi kód világába is. :)

Hogy kötöttél ki a TV Computernél?

Az első számítógépem szűkös lehetőségeit hamar felismertem, és elkezdtem kacsingatni egy színes, szagos ZX Spectrum felé, de valami mindig közbejött. :) Közben a Commoder-64 is képbe került, de amikor a '86-os tavaszi BNV-n megláttam a TVC-t és a sakkprogramot rá, a kérdés eldőlt. :)

Milyen programokat készítettél, konvertáltál?

Kezdeti lelkesedésemben és játékhiányomban elkezdtem ontani a nem túl magas minőségű (mondjuk ki: gagyi :)) BASIC játékokat TVC-re. Persze ez eleinte remek cserealap volt. Majd a TVC klubban megismertem valakit, aki akkor kezdett assembly-t tanulni, és nekem is meghozta a kedvem. Óriási élmény volt az első gépi kódú "sprite" kirakása egy vasárnap délután :) Később kikerült rajzprogram, Angol oktató, általános adatnyilvántartó is a kezeim közül, sőt a középiskolás tanulmányaimat megtámogató szakmai számításokat végző is (meg még ki tudja mi, ami eszembe sem jut). De a "fő profil" a játékprogramok maradtak. Konvertálni nem konvertáltam, nekem a programozás, az "alkotás" élménye volt a fontos.

Melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb, és miért?

Bár az első játékom, amit Centrum áruházakban és a Novotrade boltjaiban is kapni lehetett, a Centaury volt, de amik igazán vállalhatók, és csaknem igazi játékprogram szintűek voltak az a Ladder man, az Expedíció, a Volley Ball, a Varázsgömb, illetve a BASIC játékok közül a Zsír, Színre színt és a 21 című kártyajátékok. Persze akadt még "majdnem jó" kategóriában is pár, meg rengeteg töltelék. :) Talán az Expedíció, ami ötlet szinten kiemelkedik, ahol is 3 eltérő képességű főszereplővel kell végigmenni a játékon. A Varázsgömb is amiatt érdemel szót, hogy nem más gépekről lopott ötlet (mint a Ladder Man, a Volley Ball, vagy a Commando), hanem saját.

Hogyan foglalnád össze azt TVC-s korszakát az életednek?

Én nagyon élveztem azokat az éveket. :) A TVC klub pedig gyakran a hét legjobban várt napja volt. Van olyan barátom, akit a TVC révén ismertem meg, és a mai napig bármiben számíthatunk egymásra, annyira szoros barátság alakult ki köztünk.

Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb élményed a TVC-vel kapcsolatosan?

Egóra épülő dolog ez, de nyilván egy középiskolásnak nagy szó, ha a Centrum áruházakban árulják a játékprogramjait. :) Ez nagy élmény volt, de a TVC-s klubélet legalább ilyen kellemes volt. A legkellemetlenebb? Amikor a Novotrade egyoldalúan felbontotta a szerződéseket és végetért az a 2-3 éves "siker korszak", aminek oka a TVC támogatásának a vége (nem volt egy bomba üzlet, ez tény), és egyben a hanyatlását is jelentette. :( Bár szerencsére a lelkes TVC-seknek köszönhetően ez azért megsem pont így lett. :)

Mi az ami érdekel jelenleg?

Ahogy a bemutatkozóban említettem, jelenleg a Demoscene, ami pótolja a TVC-t. Aki szeret a számítógéppel alkotni, annak ott a helye (www.scene.hu). Mai napig életben tart ez a közösség olyan gépeket, mint a ZX Spectrum (bár ez itthon nem jellemző), C-64, C+4 (ők viszont world best-ek! :)). Döbbenetes alkotások születnek a gépek képességeit ismerve. A PC-n meg laikus szemmel is színvonalasak, amik akár egy amerikai animációs fesztiválra is kijutnak.

Érdekesség, hogy ebben a közöségben találkoztam 7 év után újra Gyenge Balázzsal, aki szintén nagy TVC-s volt (Tom és Jerry, Fáraó, stb.), és nemzetközi hírű grafikus lett Kal művésznéven a Demoscene berkeiben. De a megmosolyogtató BASIC programjaival a klubba belépő Jámbor Krisztián is számos komoly, világszerte kiadott és elismert játékprogramot jegyez ma már fejlesztőként, valamint a Demoscene-nek is elismert kódere volt Amigán.

Foglalkozol-e még TVC-vel?
Sajnos már vagy 17 éve, hogy eladtam a gépem, de amikor hallok valami webes megjelenésről, azt mindig megnézem. Gratulálok ehhez az oldahoz is! Igazán szívmelengető nosztalgiázni, és látványban is feleleveníteni azokat az időket.VINDICS ISTVÁN (Vindics, STV)

Ha valaki nem ismerné. Konvertáló Isten. Rengeteg játékot konvertált, Primóról, Spectrumról. Nem konvertált programjai közül egyik legnagyobb az Atomino, de voltak más fejlesztései is.

Pár szót magadról, ha lehetne...

Mecseknádasdon lakom gyerekkorom óta, ahogy mondani szoktuk, csodálatos természeti környezetben, amelyet régebben kirándulásokkal, manapság futással ki is használok. Tanulmányaim az egyetemig viszonylag simán mentek, középiskolában az országos versenyeken igen jól szerepeltem matematikából, így rögtön közel került hozzám a számítógép "logikus rendje" (akkoriban még az volt). Két évet matematikus hallgatóként végeztem az ELTÉ-n, aztán egy irányváltással matematika-fizika szakra mentem át a pécsi tanárképző főiskolára, s azóta folyamatosan a helyi általános iskolában tanítok, a fentieken kívül kémiát és informatikát is. Jó érzés számomra, hogy akadt egy-két tanítványom, akinek sikerült segítenem a számítástechnika komolyabb oldalára vezető úton. Időm volt rá, jövőre már 40 leszek...

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítógépekkel?

1985-ben még egyetemre jártam, amikor a helyi általános iskola igazgatója elhatározta magát, hogy számítógépet vesznek. Ha jól emlékszem 15000-20000 Ft körül volt akkoriban a Primo (a havi fizetésem meg nem sokkal később 3-4000 Ft körül), ember meg nem nagyon volt, aki értett hozzá, így megkértek, hogy tartsak szakköröket. A korábbi években időnként sikerült egy-egy órát eltölteni az egyetem géptermében, de ez volt az igazi találkozás a számítógéppel: szinte éjjel-nappal együtt lehettem vele :-) Kerestem az újságcikkeket, könyveket, gyűjtöttem a szoftvereket és hardvereket. A programokon alakítgattam, a hardvereket javítgattam, fejlesztgettem, és úgy éreztem, elég tisztességes szintig eljutottam a gép megismerésében. A gyerekek nagy része ugyan megakadt a BASIC tanulásánál, de a játékok nagyon kellettek nekik, ezért én is rászántam magam a készítésükre. Igazán önálló, "komoly" játékot talán hármat-négyet hoztam össze, de viszonylag sok átiratot sikerült készítenem, amely szintén nem kevés munkával járt.

Milyen 8 bites gépeid voltak?

Mint említettem, a Primo volt az első, amely nem csak futó kaland. A gyerekeknek otthoni gépe C64 volt, akkor ezzel is el kellett boldogulnom. Utána az iskolaszámítógép-program keretében először C16, majd jött a TV-Computer. Végül vettem egy Spectrumot, hogy át tudjak róla írni játékokat. Egy-két program erejéig találkoztam a HT-1080-nal és az Enterprise-szal is.

Hogy kötöttél ki a TV Computernél?

Kis szerencsével. Kissé idegenkedtem a Commodore masináktól, mert nem igazán lehetett ékezetesen dolgozni rajuk, így az oktatóprogramok kissé csúnyák lettek rajtuk a magyar környezethez. Az iskolánk 1990-ben új épületbe költözött, az építésnél számítógépes termet is beterveztek, amelynek összeállításánál figyelembe vették a véleményemet. Akkoriban szinte ajándékba lehetett kapni (az iskola számára) a TVC-t (más iskolák ugyanis inkább a Commodore-t választották), így a 16 gépes termet ezekkel rendeztük be. Vettünk hozzá hálózatot (TVC-NET), amelyet később saját szoftverre cseréltem: a gépek ROM-ját átégetve háttértárként tudták használni a központi gép hajlékony- és merevlemezét, mintha magnó lenne rájuk kapcsolva. A winchester egyébként a pécsi műszaki főiskolán volt korábban használatban, egy CP/M rendszerrel működött. A megfelelő rutinokat kiegészítve helyben kellett alkalmassá tennünk arra, hogy a VT-DOS kezelje. Sokáig szépen működött is, de pár éve elromlott, és nem volt erőm utánanézni a problémájának. Ugyanis 10 év működés után a TVC-k átadták helyüket a Pentium-I-es gépeknek - a 286-386-486 korszak kimaradt nálunk, de tovább kellett lépni. Azóta nem kapcsoltam be TVC-t.

Milyen programokat készítettél, konvertáltál?

Fogós kérdés, fel kell frissítenem a memóriámat... :-) Sok Basicben írt oktatóprogramom van, amit szinte csak itt helyben használtunk. Az operációs rendszerrel, hálózattal kapcsolatos fejlesztéseim szintén nem nagyon kerültek ki a falaink közül, amit ismerhettek, leginkább a gépi kódú játékok. Sok Primo átirat (Astroblaster, Párbaj, Vili a bányász, Turbó Jack, Pánik, Kismozdony, Invázió, Centipede, Keljfeljancsi, Dobgép, Oszkár, Lina, UFO), néhány saját készítésű - némelyik csapatmunkában készült - (Coltris, Pentomino, Jancsi, Motorodeo - pályaeditor is, Atomix, Walltris, Aknakereső), végül a Spectrumról átírtak (Antiriad, Xeno, Locomotion, Arnhem, Hypaball, World Soccer, Deflektor, Total Eclipse), tehát nem kevés (néhány biztosan ki is maradt), és akadnak köztük használhatók is...

Melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb, és miért?

Nagyon nehéz kérdés. Mindegyiket nagy örömmel készítettem, és mindig nagy öröm, amikor egy program elkészül. Talán az Atomix sikerült a legjobban. Nagy élmény volt "egy világot felépíteni". Igaz, hogy a játékötletet "koppintottam", de minden bájtja "saját készítésű". Az átiratok (Spectrumos) talán jobb színvonalúak, de abban csak részeket kellett átalakítani, a nagyja változatlan maradhatott.

Hogyan foglalnád össze azt TVC-s korszakát az életednek?

Nagyon jó volt benne a felfedezés és az alkotás öröme. Nagyon rossz, hogy szélmalomharcot kellett vívni. Egyre kevesebb szükség volt a TVC-s munkára, míg végül feladtam. Persze nincs kellemetlen szájíz: a szépre emlékezem, s az élet más területein igyekszem megkeresni azokat a dolgokat, amelyek hasonló örömöket adnak. A számítógép sajnos már nem, számomra napjainkban áttekinthetetlen, időnként bosszantó munkaeszközzé vált. (Félreértés ne essék, a TVC-vel is bosszankodtam, de ott legalább tudtam, hogy én hibázok. A mai gépeknél ebben már nem lehetek biztos, sőt...)

Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb élményed a TVC-vel kapcsolatosan?

A konkrét, egyszeri események kissé elhalványulnak. Jó volt, összességében ennyit tud nék mondani.

Mi az ami érdekel jelenleg? Foglalkozol-e még TVC-vel?

Tanítok, futok. Nem. (Bár ahogy beszéltünk róla, előszedegettem a TVC-újságból a játékleírásokat, ismét kedvem támadt... De valószínűleg nem.)

Köszi az interjút.

Néhány megjegyzés az interjúhoz:
A riport sok újdonsággal szolgált számunkra, információnk sem a TVC-NET-ről, sem merevlemezről (plusz ráadásul hálózati verzióban), sem a TVC újságról, a Primo átiratok mind, a saját készítésű játékok egy része megvan nekünk, de a Spectrum átiratok közül csak egyet ismerünk. F
olytatása következik, remélem, mert feltettem még az adódó újabb kérdéseimet.TAKÁCS BÉLA

Ha valaki nem ismerné. Az egyik első játékfejlesztő a TVC gépen. Fő művei: Bányász, Létra, Kulcs, Törpe, Hamburger, Karate, Mario, Ninja, Őrjárat, Festő, Samuraj (ezt nincs meg nekünk), Reaktor, Donkey Kong, Sir Arthur.

Pár szót magadról, ha lehetne...

'71-ben születtem Budapesten. Programozó matematikus a végzettségem, az ELTE-n szereztem diplomát. Van egy 11 éves lányom.

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítógépekkel?

Édesapámtól nyolcadikos koromban kaptam ajándékba az "Ismert meg a BASIC nyelvet" c. könyvet. Ez alapján írtam első programjaimat kockás füzetbe, ceruzával! Ezt megmutattam idősebb lány-unokatestvérem akkori matematikus barátjának, aki a Külker főiskolán adott órákat. Ő (Horváth Laci, vajon mi lehet vele?) - látva lelkesedésemet - néha megszervezte, hogy valódi számítógép, egy C64 közelébe kerülhessek. Majd' megevett a fene, hogy saját gépem legyen, de ez kb. egy évig nem jött össze.
Aztán középiskolába a Hámán Kató KSZKI programozó szakára mentem. Akkoriban jelentek meg az első TVC-k a Centrum áruházakban. Nekem már 1 hónappal előbb hoztak egy gépkönyvet, hogy nézzem meg, egy ilyen gépnek örülnék e. Szóval, végül megvásároltuk - szerintem az egyik első - TVC-t 12800 Ft-ért a Centrum Otthon áruházban.

Milyen 8 bites gépeid voltak?

Én a 8 bites korszakban - ami megegyezett a középiskolás éveimmel - végig TVC-t nyúztam, arról rögtön PC-re léptem tovább. Ismertem a ZX Spectrum és a C64 programozását is, de otthon csak TVC-m volt.

Milyen programokat készítettél, konvertáltál?

Sosem konvertáltam, minden programom az utolsó bit-ig saját fejlesztés volt. Programjaim: Bányász, Létra, Kulcs, Törpe, Hamburger, Karate, Mario, Ninja, Őrjárat, Festő, Samuraj (ez megvan valakinek?), Reaktor (ez megvan valakinek? fekete-fehér, impossible mission-szerű), Donkey Kong, Sir Arthur.

Melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb, és miért?

A legbüszkébb a kereskedelmi forgalomba került (Bányász, Létra, Törpe, Hamburger, Ninja, Őrjárat) programjaimra voltam. Nem azért, mert ezek lettek volna a legjobbak, de egy 15 éves srácnak nagy érzés volt a kirakatban látni a saját játékait. Persze szerencsém is volt, mert én nagyon hamar elkészítettem az első, egyszerű játékaimat. Akkoriban a Videoton és a Novotrade között létezett egy szerződés, hogy a Novotrade 1 év alatt x db programot köteles megjelentetni TVC-re. Így nagyon megörültek, amikor egyszer csak jelentkezett valaki, aki ilyeneket csinált. (Emlékszik még valaki Beszeda Tamásra? Ő volt a Novotrade megbízottja TVC ügyekben, és neki is megjelent egy Forth fordítóprogramja.) Az, hogy későbbi, talán jobb játékaim már nem jelentek meg, már előre vetítette a 8 bites korszak végét. Kidolgozottság szempontjából tán az Őrjárat, a Festő és a Donkey Kong lett a legszebb. (Kós Géza assembler és Varázsecset rulez!)

Hogyan foglalnád össze azt TVC-s korszakát az életednek?

Számomra ez a korszak - mint írtam - a középiskolás évekkel egyezik meg. Nagyon szerettem a Hámán-ba járni, bár inkább a társaság miatt, mint a nagy kihívásért. 3 évig csináltam ott a mikrogépes labor-ügyeletet, minden szerda délután bent maradtam felügyelni a géptermet és segíteni annak, akinek kellett. Gyakran lejártam a TVC klubba is. A TVC-n tanultam meg, hogy milyen a programozói munka. Volt olyan tavaszi szünidő, amit komplett végigprogramoztam.

Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb élményed a TVC-vel kapcsolatosan?

A legkellemesebb az volt, hogy megjelentek a programjaim. Ennek következtében - a büszkeségen felül - több mint elég zsebpénzre tettem szert, és az első PC-met is ebből a bevételből tudtam megvenni. (Egy igazi 286-os AT-t, amikor még mindenkinek legfeljebb XT-je volt!!!) A suliban ESZR rendszerű (KGST IBM koppintás) R-20 típusú gép volt "A GÉP", amit aztán persze leselejteztek. A szemétre dobott operátori paneljéről "mentettem" egy "Zagruszka" (=kb. Reset) feliratú kapcsolót és abból ültettem át a mikrokapcsolót a TVC-be a botrányos reset helyett. (Mikrokapcsoló=nagyobb kockacukor méretű :-) ) A legkellemetlenebb pedig, hogy sokszor hetekig nélkülöznöm kellett a gépet, mert igen gyakran romlott el. Végül már volt tartalék tápom és csere-joystick-alkatrészek, így magam is megbütyköltem ezt-azt.

Vannak-e otthon elfekvő TVC-s dolgaid? Ki nem adott program, hardverfejlesztés, bármi, ami nem található meg nálunk?

Sajnos azóta 5x költöztem, úgyhogy már az eredetileg relikviaként eltett kazettáim sincsenek meg. A pár évig porosodó TVC-met egy válalkozó vette meg hirdetés alapján 6000 Ft-ért, ha jól emlékszem hímzőgépeket vezérelt vele. Ma már persze sajnálom, hogy odaadtam. Talán valahol egy-egy Novotrade-es kazettaborítóm még meglehet, de semmi más nem maradt.

Mi az ami érdekel jelenleg?

Először - még TVC-s időkből származó barátommal, Gyenge Balázzsal - 3D Studio animációkat próbáltunk csinálni, de ebből akkor nem lehetett megélni. Balázs azóta is nagy 3DS MAX guru, oktatja is. Aztán egy kereskedelmi bankban dolgoztam néhány évig. Jelenleg egy pénzügyi szoftverekkel foglalkozó vállalkozásom van (www.fx.hu) , az köti le szinte minden időmet.

Foglalkozol-e még TVC-vel?

Sajnos nem. A Ti oldalatoknak viszont nagyon örültem, jó volt újra eljátszani néhány régi játékkal az emulátoron.
Ui.: Nagyon klassz az oldal, örülök, hogy vannak még, akik emlékeznek a TVC-re!

Köszi az interjút.


CSONTOS ANDRÁS

Ha valaki nem ismerné, Csontos András volt aki hosszú ideig aktívan részt a budapesti, I. kerületi TVC klub vezetésében, és elsősorban harver projekteken dolgozott.

Neki is feltettem a kérdéseket, amiket mindenkinek, és így, ömlesztett formában kaptam meg a válaszokat, amit végiolvasva ott érezheti magát az ember abban a korban, ezért változatlan formában került ide be.

Elektronikai, (70-es évek végi) végzettséggel első 10 munkában töltött évemben orvosi, és labor (kémiai) műszereket szervizeltem. 80-as évek közepén, GMK-zásból, és GMK-zási munkára vettem egy ATARI 800xl számítógépet (+floppy +nyomtató), és nekiláttam tanulni. (2 napig szóba sem állt velem...) Később azért akkora lett a szerelem, hogy munkahelyet változtattam, és a VIDEOTON (budapesti) oktatási osztályán, gépterem karbantartói munkakörben dolgoztam (1987-körül kezdve). Az ott futó (nagygépes) tanfolyamokba belehallgatva, tanfolyami jegyzeteket megszerezve kezdtem "kiművelődni".

Mikor kiderült, hogy "otthoni számítógép" birtokos vagyok, rám bízták az akkor már futó, de a nagygépes szakembereknek idegen TVC- klub "felét". Azaz egy szoftveres oktató kollégával ketten vezettük a klubbot, az I. kerületi művelődési házban, minden szerdán délutántól estéig. Én a hardveres dolgok gazdája lettem, a klub gépeinek karbantartása, illetve hardver kérdés esetén konzultálási lehetőséget biztosítva. A klub gépeit a VIDEOTON biztosította, a géppark emlékeim szerint 3 db TVC, 1 db dual floppy, 3 db VIDEOTON színes TV, 2 db BRG magnó, és 1 db VIDEOTON nyomtató volt. (A legtöbb javítási munkát a törött joystick-ok adták.)

Az igazi hardveres csemege a gépek több oprendszer verziósra való átalakítása volt. Volt olyan gép, amely (a reset-gomb felett elhelyezett 3 db kapcsolóval) átkapcsolhatóan 1.2, 2.2 verziójú basic, UPM, és VTDOS üzemmódok mindegyikét tudta. A klub nyitott volt, és ingyenes, javítási, átalakítási célra sok "külső" TVC is a kezembe került. Az eszközökön, és a klubhelyiség biztosításán kívül igazán nagy hivatalos VIDEOTON segítséget nem kaptunk, de nemhivatalos útvonalon VIDEOTON belső kapcsolatok révén a legtöbb felmerült kérdésre sikerült választ kapnunk, akár szoftver, akár hardver ügyben. Később a klub kezdett "elfajulni" PC-s irányba is, de ezután nemsokkal (90-es évek eleje) a VIDEOTON eladásra került, a budapesti részlegeket teljesen felszámolták, az eszközöket Székesfehérvárra visszakérték, (talán a dokumentációk valahol megmaradtak nálam,) és én újabb munkahelyre kerültem (PC szerviz). Ma rendszergazda vagyok, pár napja ismerősömtöl kaptam egy "valódi TVC"-t, azaz most, 2004 júniusában váltam "igazi" TVC-birtokossá. Ennek eredményeként írtam be a GOOGLE-ba a "TVC & VIDEOTON" szavakat keresésre, és találtam rátok.

Persze ma már a PC az igazi, de az ATARI is megvan még, és természetesen az "új" TVC is. Úgy gondolom, a Z80-as processzor ipari
folyamatirányításra még ma is használható darab, azaz a TVC-t elsősorban szoftverfejlesztési célra tettem félre, hátha valamikor, valamire még jó lesz.

Köszönöm a kérdéseket, próbáltam válaszolni, ez lett belőle.Üdvözlök minden TVC-st! Csontos András


Golubeff Róbert
(robert.golubeff kukac intel.com )


Hogyan kerültél kapcsolatba a számítógépekkel?

Gimiben, 1972-76. TPA 1001/I volt a cucc, először 4, majd komoly 8kszavas ferritmemóriával. Ennyivel tudott egyszerre 4 ASR33-as terminálon sakkozni. Én meg írtam programot, ami a szüreti munkáért kapott pénzt számolta ki az egész sulinak. Talán még ma is megvan a szalag:) (Földes F gimi, Miskolc)

Milyen 8 bites gépeid voltak?
Saját? TVC csak, de írtam progit Commodore-ra is.

Hogy kerültél kapcsolatba a TV Computer-rel?
Hát minthogy mi fejlesztettük a Vidiben, úgy :-)

Milyen programokat készítettél, konvertáltál?
Hm, EPROM égetőt, nagyon király GUI-val. Meg valamit szerintem a VTDOS-ba is, nem emléxem mit.
Meg oroszosítottam játékokat:-)

Melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb, és miért?

Talán a sakk meg a bridzs könyvemre, bár a progikat nem én
írtam, de én magyaritottam.

Hogyan foglalnád össze azt TVC-s korszakát az életednek?


Nagyon szép volt, és nagyon sokat tanultam az akkori főnökömtől, Garai Géza bától, myugodjék békében. Megérdemli hogy a
neve megemlitődjön, olyan problémamegoldási érzéket azóta se láttam.

Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb élményed a TVC-vel kapcsolatosan?

Passz.. kellemetlent nemtok.

Mi az ami érdekel jelenleg? Foglalkozol-e még TVC-vel?

Hát TVC-vel nem, a többi meg kiderülhet a mailcimemből:)


Az említett programjaid megvannak még? Itt a TVC és a Commodore is érdekelne.
Emlékeim szerint még ororsz nyelvű játék sincs fenn az oldalunkon.

Hm, nem tudom, szerintem nem. De majd kutakodok.

2) Garai Gézáról kicsit többet tudsz mondani? Jó történetek, stb??

Hú, ezer történet. Odaáll az ember mögé, aki éppen valami hardvert fejleszt, Géza bá akkor látja először. Áll avgy 10 percet, ember mér szkóppal, hardver nem megy. Géza bá dörmög egyet: Baszdmeg, én tennék oda - mutatja - pár pikofarádot.
Ember odateszi.
Hardver megy.

3) Van-e olyan információ, ami fontos lehet a TVC-vel kapcsolatosan, de mi még nem említettük a weboldalon?

Majd nézelődök:)

4) Milyen pozícióban is dolgoztal pontosan a Videotonnál?

A Fehérvári Műszaki Főosztályon kezdtem, feljesztőmérnökként.

5) Nekem nagyon bejön a TVC doboz design. Nem tudod, kik vettek részt a tervezésében?

Hm, jópáran, Gergely Csaba?
De szerintem keresd meg a Gottlieb Istvánt (manapság Lenovo Hungary főnök), hátha többre emlékszik.
(Megkerestük, sajnos ő sem tud segíteni - KKS)


Lénárt Attila

Először is köszönet a munkátokért hogy nem hagyjátok feledésbe merülni ezt a jó kis gépet, ami egyedüli volt szerintem.
15 éves voltam a mikor megkaptam életem első számítógépét,ez pedig nem más mint egy TV-Computer volt!
Hamar megbarátkoztam vele mert nagyon egyszerűen lehetett programozni amit főleg az editorának volt köszönhető.
A kezdeti "kötelező" játékprogram írás probálkozások után kezdett jobban érdekelni, hogyan tudnám érdekesebb feladatokra is felhasználni.Főleg a bővítő csatlakozók kezdtek foglalkoztatni és mivel elektroműszerész szakmát tanultam ezért terveztem hozzá pár kiegészítőt, ehhez nagy segítséget nyújtottak a Rádiótechnika kiadványok. Sok hasznos info volt a buszok címzéséről és használatáról.bár ezek főleg ZX spectrumhoz készültek nem okozott nagy problémát az átalakításuk hiszen ugyanaz a Z80 szív ketyegett mindkettőben.
Közben egy barátom segítségével megismerkedtem a gépi kódú programozással, kezdetben elég körülményes volt byte-onként beírkáni a programot neki is láttam egy assembler--t irni hozzá de szerencsére rátaláltam a hiper-szuper Kós Géza féle remek Assembler programra. Még most is emlékszem milyen öröm volt látni ,amikor láttam hogyan scrollozik a képernyő jobbról balra.És bizony a 3.125 Mhz -en is néha Windows-t megszégyenítő feladatokra volt képes.Jó lenne ma is egy ilyen egyszrű felépítésű gép csak persze a processzora lehetne 1-2 GigaHertz-es.
A Z80 szerintem egy nagyon jó kis proci volt sokkal egyszerűbb mint a 8080 és az I/O műveletek is nagyon egyszerűvé tették a kommunikációt a külvilággal (más gépeken pl.tárba ágyazott memóriaként lehetett csak megoldani.) (Nagy bánatom hogy ez az assembler progi nem fut az emulátor alatt, esetleg van másik helyette?)
Akkoriban zenélgettem és jó lett volna egy dobgép, össze is raktam egyet. Persze a vezérlését a TVC-vel oldottam meg. Ehhez csináltam először egy 4 bites out kártyát hogy össze lehessen kötni vele. Később tovább fejlesztettem egy 8 bitesre ami már in/out volt. Közben gondoltam jó volna mérőműszerként is felhasználni.Az A/D átalakítást egyszerűen oldottam meg csak a magnóbemenet kellett hozzá semmi más. Az A/D lelke egy 40406-os VCO ic volt ami a feszültséget igen jó linearitással frekvenciává konvertálta. A 0V értéke ha jól emlékszem 2Khz körül volt így lehetett + és - tartományban is mérni vele. Ehhez csak egy gépi program kellett ami megszámolta a másodpercenként beérkező jelek számát. Majd később ki lett egészítve kapacitás mérővel és Wobblerszkópként is működött HF tartományban. Ehhez még rá kellett kötni a TVC hangkimenetét is onnan kapta a referenciajelet. Hogy a kapott eredményeket meg tudjam őrizni, készítettem egy regisztrálót. Mivel nem voltam anyagilag eleresztve akkor sem mindig törekedtem hogy minél alacsonyabb legyen az ára a szerkentyűknek. Ezért bár lehet nevetséges de egy rossz ébresztőóra áttételrendszere szolgált alapként. Ennek segítségévek egy gumihenger továbbította egyenletes sebességgel a papírt, miközben egy csigaorsóval mozgatott csőtoll rajzolta fel a grafikont. Minden vezérlést a TVC végzett ehhez a magnókimenet vezérlőjelét is be kellett kötni. Egyszerű idő-elmozdulás számítások segítségével. Nagyon sajnálom hogy elmúltak ezek az idők és mára teljesen ki lett az alkotószellem szolgáltatva a szoftver és hardver-gyártóknak. A tapasztalatom szerint sokszor egyszerű eszközökkel sokkal hatékonyabb munkát lehet végezni ,mint nagyon bonyolult szuper-univerzális néha már már követhetetlenekkel. Röviden ennyi jutott most eszembe ha valamelyik téma jobban érdekelne szívesen szolgálok további infóval. Mostanság egy szervízben dolgozok ahol PC-ket Hifi-ket javítgatok.
Pár kép a megmaradt dolgokról:

 

Dobgép:

I/O kártya SN74 244 - 273 -al (busz illesztő és latch tároló)

Az I/O kártya bővítő csatlakozója (címkiválasztás ,vezérlőjelek)

A két panelt összekötő kábel

Regisztráló szerkentyű grafikonok kirajzolásához

TVC táp diszkrét elemekkel megvalósítva: +5V/1.5A +12V/0.5A -12V/100mA


(Golubeff Robert,Csontos András, Takács Béla, Vindics István, Varga Viktor)