JOYSTICK

A TVC-hez gyártottak nagyon eredeti designnal joystickot is.

A joystickról vannak képeink és egy begépelt eredeti ismertető is. Először a képek jönnek.


 

GYÁRTMÁNYISMERTETÕ

A V7298 TÍPUSU BOTKORMÁNYHOZ

210-07298-11-00A

1. RENDELTETÉS, MŰKÖDÉS

A Videoton botkormány rendeltetése szerint elsõsorban számítógépes játékok vezérlésére szolgál, de hasznos segédeszköz lehet komolyabb számítástechnikai feladatoknál, pl. programszerkesztésnél kurzorvezérlés vagy pozíciókijelölés, oktató- vagy bemutató programok kezelése, képernyõre való rajzolás, plotter vezérlése vagy egyszerű és gyors adatbeviteli eszköz olyan párbeszédes jellegű programok kiszolgálására, ahol viszonylag kevés (max. 10) lehetséges adat közül gyakran kell választani.

A botkormány típusú kezelõeszközök működése igen egyszerű az elõre meghatározott számú funkciók mindegyike működtetéskor logikai "0" szintet ad a számítógép megfelelõ bemeneti pontjára. A jelek értelmezése a számítógép, ill. az éppen működõ program feladata, így a programozó szabja meg, hogy mi történjék az egyes kezelõszervek működtetésekor.

A számítógép kezelése, természetesen billentyűzetrõl is történhet, a botkormány alkalmazása ezért elsõsorban ott elõnyös, ahol a billentyűzet kezelése lassú vagy kényelmetlen.

2. CSATLAKOZTATÁS A SZÁMÍTÓGÉPHEZ

A Videoton botkormány elsõsorban a TV Computer nevű számítógép kiegészítõ tartozékául szolgál. A botkormány csatlakozóját a számítógép bal oldalán található 2 db 9 pólusú csatlakozó közül bármelyikhez csatlakoztathatjuk. (A számítógép 2 db botkormány csatlakoztatására alkalmas.)

A botkormány üzembe helyezése ezzel megtörtént.

Más típusú számítógéphez is csatlakoztathatjuk a botkormányt, ha az rendelkezik arra alkalmas 9 pólusú csatlakozóval. Egyes számítógéptípusoknál elõfordulhat a botkormányfunkciók nem megfelelõ értelmezése, ezen botkormány csatlakozópontjainak átforrasztásával segíthetünk. A helyes bekötéshez a számítógép leírásában találhatunk adatokat.

Ha a számítógépen nem találunk ilyen csatlakozót, külön illesztõáramkör alkalmazása szükséges.

3. A BOTKORMÁNY KEZELÉSE

Az eszköz az alábbi kezelõszervekkel rendelkezik:
(Jelölések az 1. ábra szerint.)

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az említett hatások csak akkor megvalósíthatóak, ha a játékprogram az említett funkciókkal rendelkezik. A botkormány ezen funkciók kiváltására önmagában nem képes.

Az "A" és "B" funkciókat vezérlõ nyomógombok a doboz jobb és bal oldalán egyaránt megtalálhatók, hogy az eszközt balkezesek is kényelmesen használhassák. Ez a Videoton botkormány harmadik többletszolgáltatása.

4. AZ ESZKÖZ HASZNÁLATA

Használat közben a botkormányt célszerű stabil, sima felületre helyezni, hogy a tapadó lábak az eszközt kellõképpen rögzíthessék.

Gondoskodjunk a könyök vagy az alkar megtámasztásáról, ez finomabb mozgást tesz lehetõvé és kevésbé fárasztó.

Kezelés közben kerüljük a botkormány görcsös szorítását, ez az alábbi elõnyökkel jár:

5. A CSATLAKOZÓ BEKÖTÉSE

Csatlakozópont Hozzárendelt funkció
1 ELÕRE/FEL
2 HÁTRA/LE
3 BAL
4 JOBB
6 A (TÛZ) GOMB
8 KÖZÖS VEZETÉK
9 B GOMB

Gyártmányismertető eredetiben:

(Kiss Károly, Majzik István)