KÍNPADON A TV COMPUTER

Régóta nem jelentkezett a Vallató, de megvolt rá az oka: nemigen akadt vallatnivaló. 1986 második felére lecsendesült a mikroszámítógépek piaca külföldön is, belföldön is. Külföldön a játékgépek kategóriájában komoly újdonság az elmúlt évben nem született, a nagyobb gépek között sok izgalmas, új gép van, de azok csak egy-két év múlva kerülhetnek nálunk is vallatásra.

Az itthoni piac helyzete: túl vagyunk az első nagy gépvásárlási rohamon, aki nélkülözhetetlennek érezte a számítógépet, az már megvette - most a "mit vegyek?" kérdését felváltotta a "mire és hogyan használjam?" kérdése. A magyar kisszámítógép-gyártás is átélte az első sikereket és az első bukásokat is, amikről a BIT-LET mindig igyekezett beszámolni.

Ebbe a már megállapodottnak tűnő piaci helyzetbe érkezett a VIDEOTON háziszámítógépe, a TV COMPUTER. Azt nem lehet mondani, hogy robbantott, inkább csendesen bevonult az áruházak polcaira, és várja a vásárlókat. A szenzáció elmaradt, hiszen két éve ígérték a gépet, két éve ígérték a szenzációt, de az idő múlásával az érdeklődés is lohadt - pedig ha az első határidőt sikerült volna betartani, valóban szenzáció és piaci siker is lehetett volna.

A KÍNRENDSZER

A vallató eddig megszokott, változatlan kínrendszerét használtuk, nem volt szükség semmi újításra.

Szerettük volna ugyan a szervizellátást is osztályozni, de inkvizítoraink egyikének sem volt még tapasztalata ezen a téren. Ebből két dolog következik: egyrészt természetesen így osztályozni nem lehet; másrészt viszont a fél éve üzemelő gépek egyikét sem kellett még javítani, ami nem mondható el minden magyar gyártmányú elektronikai termékről.

És itt rögtön szeretnék is kitérni mostani vallatónk egyik fogyatékosságára. Eddigi gépkínzatásainkon igyekeztünk mindig olyan szakembereket választani inkvizítornak, akik több géptípust ismernek, végigjárták különböző konstrukciók megismerésének útvesztőit, így képesek az összehasonlításra. Bár vallatási alapelvünk az, hogy minden gépet a maga kategóriájában vizsgálunk, a maga által választott lehetőségeket osztályozzuk, mégis - óhatatlanul is, mindig összehasonlítunk. Árakat, tudást, kivitelt, bonyolultságot, egyszóval az összes tulajdonságot. Ez alkalommal ez nem igazán sikerült. A TV COMPUTER-t ugyanis azoknak állt módjukban megismerni, akik megvették, és többségük általában első gépként vásárolta. Inkvizítoraink között olyan is akadt, aki ezen a gépen tanult programozni, soha másfajtával még nem volt munkakapcsolata. Akik pedig megvették ezt a gépet, azok meg is szerették. Nem akarjuk ezzel azt mondani, hogy vallatási eredményünk részrehajló, elfogult lenne, mert ez egyik inkvizítorunknak sem állt szándékában. De az alábbi sorokat olvasva ezt mégsem árt tudni.

A vallatáson részt vett a VIDEOTON két szakembere is, akik természetesen nem osztályoztak, sőt a teremből is "eltávolítottuk őket" a véleményezés alatt, viszont megtudtuk tőlük a legfrissebb információkat.

ADATOK

Memóriaméret: 32 KByte szabad terület. 
Billentyűzet: Szabványos ékezetes magyar billentyűk, 
1 db beépített botkormány.
Kép: 2 szín - 64x24 karakter 240x512 pont 
4 szín - 32x34 karakter 249x256 pont 
16 szín-16x24 karakter 240x128 pont 
Csatlakozási lehetőségek: tv, monitor, 2 db külső magnetofon, memória-bővítő, 
CENTRONIX (nem szabványos csatlakozóval), 
2 db külső joystick, egyszóval minden, mi szemszájnak ingere.
Méret: 460x190x110 mm
Súly: 280 dkg + 80 dkg tápegység

 

1. KÍN ÁR - 4,6

Jelen pillanatban a gép ára 12 800 Ft (32 KByte memóriával). Talán már idén a boltokba kerül a 64 KByte-os változat, előreláthatólag 13 900 forintért. Inkvizítoraink szerint - és boldogok vagyunk, hogy végre ilyet is írhatunk a vallatóban - ez az ár már nem elfogadhatatlan. A magyar gyártmányú gépekhez képest olcsó, a Commodore-ral viszont nem lehet versenyezni. Egyetlen inkvizítorunk adott rosszabb osztályzatot azzal az indoklással, hogy a gép ugyan más konstrukciókhoz képest nem drága, ahhoz azonban igen, hogy tömegesen elterjedhessen.

A téma érdekessége, hogy amikor a gép megjelent, 7000 forinttal drágábban kezdték árusítani. Minthogy óriási volt a gépínség, így is vettek belőle jó néhány példányt. Néhány hónap után a gyár úgy döntött, hogy a forgalom élénkítésére leszállítja az árat. És megtörtént, ami nem gyakran szokott: a póruljárt korai vásárlók még fel sem ocsúdtak első gutaütésükből, máris hozta vissza a postás a különbözetet. A VIDEOTON az eladási listák alapján külön felszólítás és könyörgés nélkül, önként visszafizette valamennyi vásárlónak a 7000 forintot. Szép gesztus, bár gyakrabban találkozhatnánk vele.

2. KÍN: PERIFÉRIÁK - 5,0

Az osztályzathoz sok magyarázatot nem tudtak inkvizítoraink sem fűzni: egyszerűen minden van, ami egy ilyen kategóriájú gépen elvárható. Még olyan is van, ami nem várható el: beépített CENTRONIX interface-szel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy komolyabb printer is köthető a géphez. A megoldás szépséghibája, hogy a csatlakozó kialakítása nem szabványos, így speciális összekötő drótot kell vásárolni mondjuk egy EPSON printerhez. Edzett felhasználóként már megszoktuk, hogy a csatlakozókat a gyárak csak a mi bosszantásunkra találták ki (lásd: Commodore magnetofonok, joystick-ek), de ők legalább nem egy szabvány szerinti csatlakozót alakítottak át. A gyár mentségére legyen mondva, hogy a géphez árusított Walters nyomtatóhoz adják a speciális kábelt is. Csak éppen nem értjük, hogy miért van mindez!

Hozzá kell tennünk a kiváló osztályzathoz, hogy ebben csak a lehetőségeket minősítettük, nem a valóságot. Jelen pillanatban ugyanis még nem sok mindent lehetne bedugni a csatlakozásokba. Magyar szokás szerint a perifériák többsége még csak ígéret (lesz floppy, lesz memóriabővítő olcsón, minden lesz), csakhogy az ígéreteket egyelőre nem lehet a gépbe dugni.

3. KÍN: KÉPERNYŐKEZELÉS - 4,8

Inkvizítoraink el vannak ragadtatva a lehetőségektől. A hasonló kategóriájú gépeknél ma már megszokott funkciók közül mindössze kettőt hiányolnak: nincs CIRCLE utasítás és nem lehet ellenőrizni, hogy a képernyőn valamelyik pont fel van-e gyújtva vagy nincs.

Ezzel szemben a gép tud néhány olyan dolgot, amit mások nem:

 • háromféle karakterméret lehetséges a képernyőn: 16, 32, 64 karakter/sor
 • PLOT x, y: PRINT#0 utasításokkal a képernyő bármelyik pontjából kiindulva lehet karaktereket írni. Ezzel tehát indexelni lehet, hatványkitevőt írni, egy szép képernyőbe pontosan oda helyezhető a felirat, ahova kívánkozik.
 • 14-féle vonalat képes húzni és külön kódolható, hogy a kereszteződések hogyan legyenek, melyik vonal fedi a másikat.
 • a PRINT AT kitűnően használható
 • A kapott osztályzat mutatja, hogy inkvizítoraink ezek miatt hajlandók elfelejteni az előbb említett kényelmetlenségeket. Hasonló módon elégedettek a képernyőkezelés programozásával is, nem érzik túl bonyolultnak, a funkciónak éppen megfelel.

  4. KÍN: HANG - 4,8

  Érzésünk szerint itt az inkvizítorok nem a hang minőségét, inkább a programozás egyszerűségét osztályozták. A gép egy programozható hangcsatornával rendelkezik, amivel megfelelő programbeli ügyeskedésekkel meglepően szép hanghatásokra képes. Ezzel szinte mindenki elégedett, játékprogramok kíséretére is maximálisan alkalmasnak tartják. Külön előnye műszaki megoldásnak, hogy a hangkeltés nem a processzort terheli, ugyanolyan sebességgel dolgozhat tovább a hang elindítása után is.

  Egy kísérletező kedvű inkvizítorunk a hangkimenetet folyamatvezérlésre használja, hiszen a megfelelő átalakításokat már a számítógép elvégzi. A gépnek saját hangszórója nincsen, a hang a televízióból szól, egy rosszmájú megjegyzés szerint minősége is a tv-től függ.

  5. KÍN: KAZETTÁS TÁROLÁS MEGBÍZHATÓSÁGA - 4,8

  Az eltelt nem túl hosszú használati idő alatt lényegében senkinek sem hibázott sokszor. Az ellenőrzés során néhányan már tapasztaltak hibát, de a felvétel - mint utólag kiderült - akkor is jó volt. Néhány inkvizítorunk nem elégedett a kazettás tárolás sebességével, és - magnóról lévén szó - nagyobb adatmennyiséggel még senki sem próbálta. A szokásos gond, hogy más magnóval készült felvételt nehezen olvas vissza, itt nem merült fel, eddig még mindenkinek sikerült.

  6. KÍN: GÉPI KÓDÚ PROGRAMOZÁS LEHETŐSÉGE

  A gépben nincsen beépített monitor, ami még nem lenne baj, de egyelőre külön szoftverként sem kapható. Hogy mégis majdnem négyes átlagot kapott ez a kín, annak oka, hogy az operációs rendszer rutinjai BASIC-ből elérhetők, még adatok is átadhatók ezeknek a rutinoknak, így viszonylag könnyedén, gépi kódú programozás nélkül is bizonyos feladatok megvalósíthatók egy gyorsabb működésű programrészletként.

  Kár, hogy az operációs rendszer részletes leírása még csak most készül, a megjelenésig csak részletek ismerhetők meg belőle a BIT-LET-ből.

  7. KÍN: MEGBÍZHATÓSÁG - 4,8

  Eddig még egyetlen inkvizítorunk egyetlen programja sem szállt el nyomtalanul! Vicc nélkül, ez nem kis eredmény. A gép egy kicsit melegszik, de egy idő után beáll az üzemi hőmérsékletre és úgy még a 24 órás strapát is bírta több alkalommal. Egy inkvizítorunknak repedt el a kapcsológombja, de amióta kicserélték, olyan, mintha kicserélték volna.

  Az egyetlen konstrukciós apróság, ami nem tetszett a többségnek: a RESET gomb használata. A gép alján lévő gombot véletlenül nem lehet megnyomni, eddig rendben is volna. Egyszeri megnyomásra a programfutás leáll, kétszeri gyors megnyomásra viszont a program is törlődik. Nem egyszer fordult elő már többekkel, hogy csak egyszer szerették volna megnyomni a gombot, mégis duplázni sikerült. Előfordult ez idegességből, de előfordult a kapcsoló duplázóképességéből is. Egyik bosszantóbb, mint a másik. Érdekes, hogy a házi számítógépeken mennyiféle megoldással kísérleteznek a konstruktőrök, holott az IBM gépeken elfogadott módszer egyszerű is és úgy tűnik, megbízható is: egyszerre három billentyűt kell megnyomni a teljes memóriatörléshez. Nincs szükség fondorlatosan eldugott kapcsolókra, egyéb biztonsági módszerekre, a véletlen szinte kizárt.

  8. KÍN: BILLENTYŰZET - 4,3

  Meglepő, hogy az osztályzat nem jobb, bár így sem rossz. Pedig első hallásra ez a tökéletes billentyűzet: teljes magyar ékezetes karakterkészlet, az írógépszabvány szerinti elrendezés, beépített botkormány, szabályozható gyorsaságú karakterismétlés - csupa kényelmi berendezés. Hogy mégsem jeles az osztályzat, annak alapvető oka valószínűleg az, hogy a számítógépesek ugyan tisztelik a szabványokat, de az írógépet mégis másra találták ki ! Az egyenlőségjel, a kettőspont SHIFT-es elhelyezése ugyan lehet, hogy szabvány szerinti, de programírás közben mégsem kényelmes. A "Z" és az "Y" billentyű szintén a magyar szabvány szerint helyezkedik el, és ez természetes is - a számítógépesek azonban többnyire nem írógépen tanulták a billentyűzést, hanem angol kiosztású klaviatúrán. Így ezzel sem elégedettek.

  Tudjuk, hogy ebben a témában nincsen tökéletes megoldás, az viszont biztos, hogy az írógépszabvány rövidesen úgysem lesz elegendő a számítógépekhez: nem ártana végre gondolkodni egy elfogadható számítógép-billentyűzet szabványon.

  9. KÍN: DOKUMENTÁCIÓ - 4,0

  Ezen a kínon általában a legjobb gépek is elvéreznek, hiszen a dokumentációra kevesebb gondot fordítanak, mint a konstrukció kialakítására. És az is igaz, hogy bármilyen jó is egy dokumentáció, az inkvizítorok mindig fanyalognak, hiszen mindent tudni szeretnének és - ha lehet, mindent egy könyvből. Hát, nem lehet. A gép vásárlásakor két könyvet kap a felhasználó, az egyik kezelési útmutató, a másik bevezetés a BASIC programozásba. A kezdőknek nem igazán jó tankönyv (egyébként ezt maga a könyv is írja), a haladók viszont többet szeretnének tudni róla. Többen említették hibaként, hogy legalább egy helyen betűrendben felsorolhatták volna az utasításokat, talán kevesebbet kellene keresgélni.

  Az első sorozatú könyvhöz közel kétoldalas hibajegyzék tartozott, ez a második sorozatnál már megszűnt. Egyszóval a dokumentáció nem kapott rossz osztályzatot. de azért mindenki elégedetlen vele.

  10. KÍN: EDITÁLÁS - 4,8

  A gépnek a ma már egyértelműen elterjedt teljes képernyős editora van: bármelyik programsorban bármikor lehet javítani. Ehhez járul még néhány olyan funkció, ami más gépeknél ritkább: törlés a kurzortól, sorszéttolás, sorösszehúzás stb. Mindezekkel együtt az editort kiválónak tartják inkvizítoraink. Valaki külön kiemelte, hogy nagyon jók és pontosak a gép hibaüzenetei.

  Hiányzik a parancsok közül - és ez az editálást nehezíti - az AUTO, a MERGE és a RENUMBER. De ez már némileg a gép programnyelvéhez tartozik.

  11. KÍN: A GÉP PROGRAMNYELVE - 4,4

  Itt érzékelhetően vannak hiányok. Az előbb említetteken túl, hiányzik a CIRCLE és a RIGHTS. Érdekes, nem egyértelműen hátrány, hogy INPUT utasítás után, ha számot vár és nem azt kap, akkor nem áll le hibaüzenettel, hanem 0-nak olvassa a karaktert. Mindezekkel együtt inkvizítoraink mindegyike dicséri a BASIC-et, úgy érzik, hogy több gép előnyeit egyesíti, még olyan is akadt, aki kijelentette: "Ez a legjobb BASIC, amit valaha is láttam !"

  12. KÍN: TANULHATÓSÁG - 4,8

  Láthatóan elégedettek inkvizítoraink: a gép kezelésének, programozásának elsajátításához nem kell különösebb kunsztokat megtanulnia az embernek, a perifériakezelés, az editálás egyszerű - kell-e ennél több? A pontos, jó hibaüzenetek is segítik a tanulást, az egyetlen negatívumként a következőt hallottuk: a komolyabb szintű programozáshoz be kell szerezni egy-két BIT-LET-et, mert csak abban található memóriatérkép. Hát talán ez sem olyan nagy katasztrófa.

  13. KÍN: EMBERKÖZELSÉG - 4,7

  Kiemelkedően jó osztályzat, a többség egyszerűen így fogalmazott: "Ilyen jóval még nem találkoztam!" Érdekes módon mégis ennél a kínnál említettek olyan hibákat, amik máshol erényként szerepelnek. Például a hibaüzenetek. A VIDEOTON eltért a megszokott hibaüzenetektől: angol nyelven, de pontosabb üzenetek jelennek meg a képernyőn. Ennek a kétségtelen előnye mellett (pontosság) persze hátránya is van: aki más gépen tanult, de angolul nem beszél, bizony nem fogja érteni a NOT UNDERSTOOD kifejezést az egyszerű SYNTAX ERROR helyett. De persze ezt is meg lehet szokni.

  Itt merült fel ismét a perifériák hiánya, hiszen a sok lehetőség egyenlőre csak bosszúságot okoz, éppen használhatatlansága miatt. A gyár képviselője elmondta, hogy kész van a floppy és a hazai tervezésű nyomtató is, mindkettő gyártása remélhetőleg még az idén elindul. A floppy 720 KByte-os lemezt állít majd elő, ára várhatóan 29 000 Ft lesz. A printer VT 21.000 típuselnevezéssel 22 000 Ft-ért kerül majd a boltokba.

  +1 KÍN: SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNY - 5,0

  Ilyen még nem volt! Minden vallatásunkra sikerült becsempészni néhány olyan inkvizítort is, aki az adott gépet ismerte, ám nem kedvelte meg. Ezúttal nem voltunk elég ügyesek, és itt utalnék ismét a Vallató elején írtakra: akik ezt a gépet használják, azok meg is kedvelték. Éppenséggel fordítva is lehetne, ez tehát azért sok mindent elárul!

  +2 KÍN: SZOFTVERELLÁTÁS - 2,2

  Bár jelentősen ront az átlagon, mégsem hagyhattuk ki ezt a kínt sem, hiszen ma már egy gép elterjedését megakadályozhatja, ha nincs elegendő szoftver. Márpedig jelen pillanatban nincs. Néhány játékprogram kapható, de ezenkívül szinte semmi.

  Reménykedjünk azonban abban, hogy ez csak a friss konstrukció velejárója, annál is inkább, mert több forrásból tudjuk, hogy a Novotrade RT szoftverstúdiója - több sikeres Commodore szoftver szerzője - szerződésben vállalta a TV COMPUTER programellátását. Állítólag már az idén több mint ötven program kerül forgalomba. Ha pedig mindez igaz, és inkvizítoraink sem tévedtek osztályzataikban - akkor reszkethet minden más gép, mert a TV COMPUTER átütő sikert érhet el.